LIVET SOM UTVEKSLINGSELEV

Bo hos en vertsfamilie

Har du tenkt over hva dine forventninger til vertsfamilien er?

Å bo hos en vertsfamilie er en helt unik måte å bli integrert i en ny kultur. Vertsfamilier velges på bakgrunn av motivasjon og de må, på likhet med utvekslingselever, gjennom en godkjenningsprosess. Vertsfamiliene rekrutteres gjennom det internasjonale programmet ved skolen eller skoledistriktet. Sannsynligheten er stor for at du havner i en familie som har barn som går på skolen du skal gå på, men det er også fullt mulig å havne hos en enslig person eller hos et voksent par.  Det kan hende at du er så heldig å havne i en familie som tar imot to utvekslingselever. Du vil ikke komme til en familie med en annen norsk elev, men kanskje en fra Frankrike, Nederland eller Sveits? Vertsfamilie-programmene har vokst seg til å bli svært populære ved mange skoler, og det er ikke uvanlig at vertsfamilier velger å ta i mot elever år etter år.

Det vil alltid komme noen utfordringer og overraskelser i en vertsfamilie. Alle familier har sine ulike vaner og tradisjoner. Det er viktig at du innstiller deg på å være åpen og tilpasningsvillig. Husk at det forventes at du som må tilpasse deg til en ny familie – ikke at familien skal tilpasse seg deg!

Bytte familie?

Noen ganger hender det at elever må bytte vertsfamilie. Det finnes mange grunner til det. Noen ganger oppstår det utfordringer i familien, for eksempel sykdom eller kanskje endret jobbsituasjon for en av vertsforeldrene. I andre tilfeller kan det være at kjemien mellom elev og foreldre ikke fungerer som man skulle ønske seg.

Vi følger tre hovedprinsipper når det gjelder bytte av familie.

  1. Problemer med vertsfamilien? Meld i fra!

Dersom det er noe som ikke fungerer, må du ta det opp enten med din lokale kontaktperson eller med din kontaktperson i Korero. Vi hjelper gjerne, men vi får det kun til når vi faktisk vet at det er et problem.

  1. Vi oppfordrer deg alltid til å prøve.

Det går ikke an å bestille en ny vertsfamilie fordi du syns de er litt annerledes eller du ikke liker rommet ditt. Du må alltid gi situasjonen et reelt forsøk, kanskje til og med to, og se om ting blir bedre.

  1. Noen ganger fungerer det dessverre ikke

Og da vil din vertsfamiliekoordinator lete etter en ny familie til deg. Det kan ta noen uker, men det løser seg alltid til slutt. Det viktigste av alt i en bytteprosess er ydmykhet, tålmodighet og takknemmelighet.

Gå på skole i utlandet

Skolen er en helt sentral del av hverdagen når du er på utveksling. Det kan være krevende i starten, og det er viktig at du er innstilt på å bruke mye tid på skolearbeidet. Det er et krav at du opprettholder C i alle fag.

Opp og ned

Et år på utveksling vil alltid by på noen opp – og nedturer. Ingen familier er perfekte. Det samme gjelder vertsfamilier. Hverdagen er ikke alltid en dans på roser, så det ville vært rart om et år på utveksling var det. Det er ingen tvil om at læringskurven på utveksling er bratt, men det er et år som vil by på mange berikelser og være et minne for livet, uansett. Du må være forberedt på at året kan by på utfordringer. Derfor, tenk nøye gjennom om du føler du er klar for et utvekslingsår. Det kommer til å bli et år som gir god påfyll av kunnskap og opplevelser, men også tøffe stunder med hjemlengsel og ikke minst; kultursjokk!

Internasjonalt program ved skolen

De skolene vi jobber med er vant til å ha utvekslingselever ved skolene sine. Ofte er det mellom 20 og 40 internasjonale elever ved hver skole.  Antallet kommer an på hvor skolen er. Gjennom det internasjonale nettverket ved skolen vil du få venner fra hele verden. Det er en trygghet å være en del av et slikt nettverk. Du vil alltid ha noen som går gjennom det samme som deg, både i gode og vanskelige stunder.

Oppfølging i løpet av året

Alle problemer kan løses – så lenge vi vet om dem. Som utvekslingselev har du en egen kontaktperson ved skolen eller skoledistriktet, som har ansvar med å gi deg oppfølging i løpet av skoleåret. Du har også mulighet til å kontakte Korero når som helt. Vi oppfordrer alltid til å løse problemer lokalt, uten hjelp fra foreldrene i Norge og uten innblanding fra Korero. Men noen ganger er det en trøst i å  snakke med en representant som er i Norge, og da er vi alltid bare en liten Skype-samtale unna.

Husk også at vi vil gjerne høre fra deg når ting går bra. Send oss gjerne bilder og oppdateringer i løpet av året ditt. Det blir vi veldig glade for å få!